Demersul deputatului independent de Bihor, Mihai Lasca, a avut succes. Curtea Constituțională a declarat neconstituțională Hotărârea Parlamentului nr. 5 din 2020 prin care a încuviințat prima stare de alertă. Demersul deputatului Mihai Lasca a fost susținut de alți 49 de deputați (AUR și PSD) care au demonstrat într-adevăr că sunt „reprezentanți ai poporului român”! Acest succes va avea efecte asupra Hotărârii de Guvern prin care s-a instituit starea de alertă, în sensul că în curând se va judeca în recurs anularea acestui act guvernamental care deja a fost anulat în primă instanță de Curtea de Apel Cluj. Este extrem de important de menționat că în demersul deputatului Mihai Lasca a fost implicat și studentul la Facultatea de Drept, Adrian Secu.

CCR a stabilit că hotărârea Parlamentului prin care s-a încuviințat pentru prima dată starea de alertă este neconstituțională. Motivul rezidă în faptul că, anterior, Curtea a declarat neconstituționale articolele din Legea 55/2020 care prevedeau obligativitatea aprobării în Parlament a stării de alertă. Decizia CCR nu afectează efectele juridice produse de hotărârea de declarare a stării de alertă.

 

Mihai Lasca

 

OFICIAL: Curtea Constituțională, în cadrul controlului hotărârilor Parlamentului, cu unanimitate de voturi, a admis sesizarea formulată de 50 de parlamentari – deputați neafiliați și membri ai Grupurilor parlamentare ale Alianței pentru Unirea Românilor și Partidului Social Democrat și a constatat că este neconstituțională Hotărârea Parlamentului României nr.5/2020 pentru încuviințarea stării de alertă și a măsurilor institute prin Hotărârea Guvernului nr.394/2020 privind starea de alertă și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Pentru pronunțarea acestei decizii, Curtea a avut în vedere jurisprudența sa anterioară, respectiv Decizia nr.457 din 25 iunie 2020, prin care a constatat neconstituționalitatea art.4 alin.(3) și (4) din Legea nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Întrucât aceste din urmă dispoziții legale, care au constituit temeiul adoptării hotărârii parlamentare examinate, sunt neconstituționale, Curtea, aplicând prevederile art.147 alin.(1) și (4) din Constituție, a reținut că Hotărârea Parlamentului României nr.5/2020 este ea însăși neconstituțională, fiind lipsită de fundament constituțional.

Cu toate acestea, Curtea a precizat că Hotărârea Guvernului nr.394/2020 privind starea de alertă și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei Covid-19 continuă să producă efecte juridice și rămâne în vigoare în redactarea sa nemodificată prin dispozițiile Hotărârii Parlamentului României nr.5/2020. Aceasta deoarece Hotărârea Guvernului nr.394/2020 este un act normativ de sine-stătător, asupra căruia Curtea Constituțională nu are competența a se pronunța, fiind adoptată în executarea art.4 alin.(1) din Legea nr.55/2020, iar prezenta decizie a Curții vizează exclusiv modificările și completările aduse acesteia prin art. unic al Hotărârii Parlamentului României nr.5/2020.

sursa: https://informatialibera.ro/demersul-deputatului-independent-de-bihor-mihai-lasca-a-avut-succes-ccr-a-declarat-neconstitutionala-hotararea-prin-care-parlamentul-a-inviintat-prima-stare-de-alerta/